بیانیه پایانی دومین کنفرانس بین المللی تجاری سازی فناوری
04 اسفند 1393

با توجه به نقش تجاری سازی نتایج تحقیقات در توسعه علمی – صنعتی و تاثیری که این مهم در رفع وابستگی و بومی سازی فناوری در سطح کشور دارد ،موارد ذیل به عنوان فعالیتهایی که ضروری است در سه بخش الف) دانشگاهها ب)پژوهشگاهها و موسسات تحقیقاتی ج ) سیاستهای کلان کشور انجام پذیرد، پیشنها دمی گردد.

الف)فعالیتهایی که ضروری  است برای حمایت از تجاری سازی نتایج تحقیقات در دانشگاهها انجام شود .

1-  تدوین برنامه مصوب و استراتژی معین برای دانشگاههایی که پتانسیل کارآفرینی و تجاری سازی نتایج تحقیقات را دارند به عبارت دیگر حرکت دانشگاههای مذکور به سمت وسوی شرکتهای  spin off - start upسوق داده شود.

2-  تدریس دروس مرتبط با چگونگی انجام تحقیقات ، تجاری سازی نتایج تحقیقات و چرخه ایده تا محصول کاربردی در صنعت، در دانشگاههای فنی – مهندسی – پزشکی – علوم پایه و ... .

3-    تدوین دستورالعمل های مرتبط با قوانین مالکیت فکری.

4-  تعریف و تصویب پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری با توجه به برنامه های توسعه صنعتی کشور و در نظرگرفتن الزامات صنعتی نمودن نمونه های تحقیقاتی در تعریف پروژه ها.

5-    تهیه بانک اطلاعاتی مورد نیاز صنعت کشور به منظور تعریف پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با نیاز صنعت .

ب) به فعالیت‌هایی که ضروری است در پژوهشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی انجام شود:

لحاظ نمودن حداقل موارد ذیل در تعریف پروژه‌های تحقیقاتی مرتبط به ساخت نمونه و تولید محصول

1-    تهیه گزارش توجیه فنی و اقتصادی ساخت و تولید محصول از تحقیقات

2-    محاسبه قیمت تمام‌شده محصول تحقیقاتی با مواد اولیه قابل کامل (از طریق داخل یا خارج کشور)

3-    بررسی رقابتی بودن محصول (به لحاظ فنی و عملکردی) با محصولات موجود در بازار (داخلی و خارجی)

4-    مقایسه طرح به لحاظ اقتصادی با محصولات مشابه (داخلی یا خارجی) موجود در بازار

5-    عمر فناوری و تولید اقتصادی، محاسبه طول عمر و چرخه عمر فناوری

6-     هزینه‌های استاندارد (داخلی و خارجی)

7-    بررسی امکان تهیه مواد اولیه (در داخل یا خارج کشور) با توجه به بحث تحریم‌ها و نیز از رده خارج شدن قطعات.

8-    در نظر گرفتن الزامات صنعتی کردن نمونه‌های تحقیقاتی در تعریف پروژه‌های تحقیقاتی

9-    استفاده از پتانسیل دانشگاه‌های کشور در خصوص به‌کارگیری مؤثر از پتانسیل‌های شرکت‌های start-up و spin-off و تهیه قوانین، مقررات و ضوابط مرتبط.

ج) فعالیتهایی که ضروری است از لحاظ سیاستگذاری و حمایتهای کلان کشوری و برای رفع موانع تجاری سازی نتایج تحقیقات و حمایت از تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی انجام پذیرد.

1-اعطای وام های کم بهره یا بدون بهره به تولید کنندگان نمونه های تحقیقاتی برای تجهیز و راه اندازی خطوط تولید،

2-پیش خرید محصولات تولیدی منتج از تحقیقات،

3-اعطای تسهیلات بلاعوض به منظور اخذ تاییدیه های داخلی و بین المللی،

4-اختصاص سهمیه ای از بازار مصرف به محصولات منتج از تحقیقات،

5-تدوین مقررات گمرکی و بازرگانی  با رویکرد حمایت از محصولات منتج از تحقیقات،

6-کنترل واردات کالاها و جلوگیری از ورود کالاهای خارجی ارزان قیمت و فاقد کیفیت به بازار،

7-تدوین و تصویب و اجرای جدی قوانین حقوق مالکیت فکری،

8- تخصیص یا رعایت امتیازات ترجیحی برای تولیدکنندگان نمونه های تحقیقاتی در مناقصات خرید کالا،

9-تخصیص خط اعتباری ویژه برای تامین مواد اولیه برای تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی،

10- پرداخت مطالبات شرکتهای تولیدکننده محصولات منتج از تحقیقات از طرف کارفرمایان و شرکتها،

11- پرداخت هزینه های صنعتی کردن نمونه های تحقیقاتی،

12-ایجاد انگیزه و مشوق های لازم در بخش خصوصی برای مشارکت بیشتر در تحقیقات و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی،

13-ایجاد زیرساخت ها و زمینه های سرمایه گذاری VC  ،Seed Money  به منظور تجاری سازی نتایج تحقیقات .

14-اولویت قائل شدن در استقرار در مراکز رشد و پارک های فناوری برای شرکتهای تولید کننده نمونه های تحقیقاتی،

15-پذیرش شرکت های تولید کننده نمونه های تحقیقاتی به عنوان شرکت دانش بنیان،

16- اولویت قائل شدن در صندوق های حمایت از تحقیقات و فناوری برای مشارکت در تحقیقات، پشتیبانی فنی، تجاری سازی و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی،

17-تغییر بنیادی در شرط قیمت پایین تر در مناقصات (تاکید بر استفاده از محصولات تولید داخل هر چند با قیمت بالاتر)،

18-حفظ و نگهداری نیروی انسانی متخصص از طریق حمایتهای مالی و معنوی مطمئن در تمام مراحل چرخه تجاری سازی محصول از ایده تا صادرات،

19-ایجاد ساز و کار و تسهیلات لازم برای معرفی این محصولات در بازارهای خارجی،

20- ایجاد ساز و کار و تسهیلات لازم برای راه اندازی خطوط تولید در خارج از کشور،

21- ایجاد ساز و کار مناسب برای ورود شرکتهای تولید کننده محصولات منتج از تحقیقات در بورس،

22-فعالسازی و ارتقای بورس ایده و فناوری به منظور :

-شفاف سازی و آشکار سازی ارزش فناوری ها

-امکان ایجاد معاملات دانش فنی و گواهینامه های ثبت اختراع

23- اولویت قائل شدن در صندوق های حمایت از تحقیقات و فناوری برای مشارکت در تحقیقات، پشتیبانی فنی، تجاری سازی و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی

* این بیانیه با همکاری واحد تجاری سازی نتایج تحقیقات و مالکیت فکری پژوهشگاه نیرو تهیه گردیده است.