بیانیه پایانی دومین کنفرانس بین المللی تجاری سازی فناوری |
1393-12-04 |
با توجه به نقش تجاری سازی نتایج تحقیقات در توسعه علمی – صنعتی و تاثیری که این مهم در رفع وابستگی و بومی سازی فناوری در سطح کشور دارد ،موارد ذیل به عنوان فعالیتهایی که ضروری است در سه بخش الف) دانشگاهها ب)پژوهشگاهها و موسسات تحقیقاتی ج ) سیاستهای کلان کشور انجام پذیرد، پیشنها دمی گردد. الف)فعالیتهایی که ضروری است برای حمایت از تجاری سازی نتایج تحقیقات در دانشگاهها انجام شود . 1- تدوین برنامه مصوب و استراتژی معین برای دانشگاههایی که پتانسیل کارآفرینی و تجاری سازی نتایج تحقیقات را دارند به عبارت دیگر حرکت دانشگاههای مذکور به سمت وسوی شرکتهای spin off - start upسوق داده شود. 2- تدریس دروس مرتبط با چگونگی انجام تحقیقات ، تجاری سازی نتایج تحقیقات و چرخه ایده تا محصول کاربردی در صنعت، در دانشگاههای فنی – مهندسی – پزشکی – علوم پایه و ... . 3- تدوین دستورالعمل های مرتبط با قوانین مالکیت فکری. 4- تعریف و تصویب پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری با توجه به برنامه های توسعه صنعتی کشور و در نظرگرفتن الزامات صنعتی نمودن نمونه های تحقیقاتی در تعریف پروژه ها. 5- تهیه بانک اطلاعاتی مورد نیاز صنعت کشور به منظور تعریف پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با نیاز صنعت .
ب) به فعالیتهایی که ضروری است در پژوهشگاهها و موسسات تحقیقاتی انجام شود: لحاظ نمودن حداقل موارد ذیل در تعریف پروژههای تحقیقاتی مرتبط به ساخت نمونه و تولید محصول 1- تهیه گزارش توجیه فنی و اقتصادی ساخت و تولید محصول از تحقیقات 2- محاسبه قیمت تمامشده محصول تحقیقاتی با مواد اولیه قابل کامل (از طریق داخل یا خارج کشور) 3- بررسی رقابتی بودن محصول (به لحاظ فنی و عملکردی) با محصولات موجود در بازار (داخلی و خارجی) 4- مقایسه طرح به لحاظ اقتصادی با محصولات مشابه (داخلی یا خارجی) موجود در بازار 5- عمر فناوری و تولید اقتصادی، محاسبه طول عمر و چرخه عمر فناوری 6- هزینههای استاندارد (داخلی و خارجی) 7- بررسی امکان تهیه مواد اولیه (در داخل یا خارج کشور) با توجه به بحث تحریمها و نیز از رده خارج شدن قطعات. 8- در نظر گرفتن الزامات صنعتی کردن نمونههای تحقیقاتی در تعریف پروژههای تحقیقاتی 9- استفاده از پتانسیل دانشگاههای کشور در خصوص بهکارگیری مؤثر از پتانسیلهای شرکتهای start-up و spin-off و تهیه قوانین، مقررات و ضوابط مرتبط.
ج) فعالیتهایی که ضروری است از لحاظ سیاستگذاری و حمایتهای کلان کشوری و برای رفع موانع تجاری سازی نتایج تحقیقات و حمایت از تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی انجام پذیرد. 1-اعطای وام های کم بهره یا بدون بهره به تولید کنندگان نمونه های تحقیقاتی برای تجهیز و راه اندازی خطوط تولید، 2-پیش خرید محصولات تولیدی منتج از تحقیقات، 3-اعطای تسهیلات بلاعوض به منظور اخذ تاییدیه های داخلی و بین المللی، 4-اختصاص سهمیه ای از بازار مصرف به محصولات منتج از تحقیقات، 5-تدوین مقررات گمرکی و بازرگانی با رویکرد حمایت از محصولات منتج از تحقیقات، 6-کنترل واردات کالاها و جلوگیری از ورود کالاهای خارجی ارزان قیمت و فاقد کیفیت به بازار، 7-تدوین و تصویب و اجرای جدی قوانین حقوق مالکیت فکری، 8- تخصیص یا رعایت امتیازات ترجیحی برای تولیدکنندگان نمونه های تحقیقاتی در مناقصات خرید کالا، 9-تخصیص خط اعتباری ویژه برای تامین مواد اولیه برای تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی، 10- پرداخت مطالبات شرکتهای تولیدکننده محصولات منتج از تحقیقات از طرف کارفرمایان و شرکتها، 11- پرداخت هزینه های صنعتی کردن نمونه های تحقیقاتی، 12-ایجاد انگیزه و مشوق های لازم در بخش خصوصی برای مشارکت بیشتر در تحقیقات و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی، 13-ایجاد زیرساخت ها و زمینه های سرمایه گذاری VC ،Seed Money به منظور تجاری سازی نتایج تحقیقات . 14-اولویت قائل شدن در استقرار در مراکز رشد و پارک های فناوری برای شرکتهای تولید کننده نمونه های تحقیقاتی، 15-پذیرش شرکت های تولید کننده نمونه های تحقیقاتی به عنوان شرکت دانش بنیان، 16- اولویت قائل شدن در صندوق های حمایت از تحقیقات و فناوری برای مشارکت در تحقیقات، پشتیبانی فنی، تجاری سازی و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی، 17-تغییر بنیادی در شرط قیمت پایین تر در مناقصات (تاکید بر استفاده از محصولات تولید داخل هر چند با قیمت بالاتر)، 18-حفظ و نگهداری نیروی انسانی متخصص از طریق حمایتهای مالی و معنوی مطمئن در تمام مراحل چرخه تجاری سازی محصول از ایده تا صادرات، 19-ایجاد ساز و کار و تسهیلات لازم برای معرفی این محصولات در بازارهای خارجی، 20- ایجاد ساز و کار و تسهیلات لازم برای راه اندازی خطوط تولید در خارج از کشور، 21- ایجاد ساز و کار مناسب برای ورود شرکتهای تولید کننده محصولات منتج از تحقیقات در بورس، 22-فعالسازی و ارتقای بورس ایده و فناوری به منظور : -شفاف سازی و آشکار سازی ارزش فناوری ها -امکان ایجاد معاملات دانش فنی و گواهینامه های ثبت اختراع 23- اولویت قائل شدن در صندوق های حمایت از تحقیقات و فناوری برای مشارکت در تحقیقات، پشتیبانی فنی، تجاری سازی و تولید صنعتی نمونه های تحقیقاتی
* این بیانیه با همکاری واحد تجاری سازی نتایج تحقیقات و مالکیت فکری پژوهشگاه نیرو تهیه گردیده است. |